Followers

Thursday, July 4, 2013

Kisah Pembesar Aus Menerima Islam

"Itu adalah Malaikat yang sedang mendengar bacaan Al Qur'an mu wahai Usaid...!"
 (Muhammad saaw)Mus’ab bin ‘Umair r.a. seorang pemuda Makkah, tiba di Yathrib sebagai pembawa tugas dakwah pertama dalam sejarah Islam. - DUTA ISLAM PERTAMA

Dia tinggal di rumah As’ad bin Zurarah r.a. (perwira dan pembesar di zaman Jahiliyyah dan Islam serta antara penduduk Madinah pertama yg memeluk Islam). As’ad r.a. adalah seorang pemimpin suku Khazraj. Selain menjadi tempat persinggahan, rumah As’ad dijadikan pusat penyebaran dakwah agama ALLAH.

Sejak itu penduduk  Yathrib mulai mengikuti pertemuan pertemuan bersama pendakwah muda, Mus’ab bin ‘Umair r.a. dan jumlah mereka semakin bertambah setiap hari dan semakin besar. Mereka sangat tertarik dengan kata katanya yang halus, hujahnya jelas, wataknya yang lembut dan sinar keimanan yang memandar dari wajahnya.

Selain itu, Mus’ab r.a. memiliki daya tarikan yg lebih kuat yakni Al Quran yg dia baca dalam setiap pertemuan. Mus’ab r.a. membaca beberapa ayat Al-Qur’an yg begitu jelas, dengan suaranya yg merdu dan nada yang indah sehingga banyak hati yg keras menjadi luluh dan membuatkan orang yang mendengarnya tidak dapat menahan titisan airmata. Untuk itu, tidak hairanlah jika di setiap akhir pertemuan ramai penduduk Yathrib yg memeluk Islam dan beriman kepada ALLAH.

Pada suatu hari, As’ad bin Zurarah r.a. keluar bersama tetamunya Mus’ab bin Umair r.a. untuk menemui sekelompok anggota suku Bani Asyhal dan menerangkan ajaran Islam. Keduanya masuk ke kebun milik Bani Asyhal dan duduk di tepi telaga yang airnya begitu jernih dan suasananya yang teduh kerana dilindungi pokok pokok kurma.

Di tempat itu, berkumpul beberapa orang yg memeluk Islam dan ada beberapa orang lagi yg baru mengetahui tentang Islam.

Mus’ab r.a. pun mulai menyampaikan dakwah dan khabar gembira, sementara org2 yg duduk mengelilinginya mendengar dgn penuh minat kerena terkesan oleh bicaranya yg sangat indah. Sementara di tempat lain, muncul seseorang menemui Usaid bin Hudhair r.a. dan Sa’ad bin Mu’adz  yg merupakan pemimpin suku Aus.

Org itu datang untuk melaporkan bahawa pendakwah dari Makkah yg selama ini jadi buah mulut, telah datang ke tempat yg begitu dekat dengan tempat tinggal mereka. Dia boleh berada di tempat itu kerana ditemani oleh As’ad bin Zurarah r.a. Setelah mendengar laporan itu, Sa’ad bin Mu’adz r.a. berkata kepada Usaid bn Hadhair r.a.:

“Hai Usaid! Temui pemuda Makkah yang datang ke kampong kita untuk memperdayakan orang orang yg lemah  dan mencaci maki tuhan tuhan kita. Suruh dia menghentikan kegiatannya dan peringatkan agar jgn sekali kali menginjakkan kakinya ke kampong kita… Kalau lah bukan kerana dia menjadi tetamu sepupuku, As’ad bin Zurarah r.a. dan mendapat perlindungan darinya, maka aku sendiri yang akan mengusirnya!”

 Usaid  terus mengambil pisau panjangnya, lalu bertolak menuju kebun yg sedang dijadikan tempat pertemuan oleh Mus’ab r.a.

Ketika As’ad bin Zurarah r.a. melihat kedatangan Usaid, dia berkata kepada Mus’ab r.a.:

“Hai Mus’ab! Yg datang ini adalah seorang Pembesar, pemikirannya cerdas dan memiliki sifat yg hampir sempurna. Dial ah Usaid bin Hudhair. Jika dia mahu memeluk Islam, pasti ramai diantara kaumnya yg akan mengikuti jejak langkahnya. Kerana itu, sampaikanlah ajaran allah dgn ringkas dan gunakanlah cara yg terbaik”

Usaid berdiri menghadap org2 yg berkumpul di tempat itu, lalu merenung kea rah Mus’ab r.a. dan sahabatnya sambil berkata:

“Apa tujuan kedatangan kalian ke kampong kami dan apa yang membuat kalian berdua tertarik dengan penduduk awam kami? Keluarlah dari kampong ini jika masih saying dgn nyawa kalian!”

Mus’ab r.a. berpaling kea rah Usaid dgn wajahnya yg memancarkan cahaya iman, lalu berkata dengan penuh ketulusan dan sgt sopan:
“wahai Pembesar Aus, mahukah engkau mendengar sesuatu yg lebih baik dari itu?”

Usaid menjawab: “Apakah itu?”

Mus’ab menjawab:
“Begini, engkau duduk dulu dan mendengarkan apa yang akan kami sampaikan. Jika engkau suka dengan apa yg kami sampaikan, maka terimalah. Namun jika tidak kami akan pergi dan tidak datang lagi ke sini”

Usaid menjawab: “Baiklah, itu keputusan yg adil” .. lantas memacakkan tombaknya ke tanah

Mus’ab r.a mulai menerangkan hakikat Islam dan membacakan beberapa ayat Al Qur’an di depan Usaid sehingga membuatnya merasa begitu tenang dan cahaya terbit dari wajahnya sambil berkata:
“Sungguh indah sekali perkataanmu dan sungguh luhur bacaan mu tadi. Apa yg harus dilakukan jika mahu memeluk Islam?”

Mus’ab  r.a. menjawab:
“Mandilah dan bershkanlatlah  pakaian mu, lalu ucapkanlah kalimah syahadah bahawa Tiada TUhan  yg layak disembah kecuali ALLAH dan Muhammad adalah utusan ALLAH, lalu solatlah dua roka’at”

Usaid terus menuju ke perigi lalu membersihkan dirinya. Setelah itu dia mengucapkan kalimah syahadah bahawa tiada Tuhan yg layak disembah melainkan ALLAH dan Muhammad itu pesuruh ALLAH, lalu solat dua roka’at.

Hari itu, jumlah pembela panji Islam bertambah dengan bergabungnya seorang pahlawan Arab yg tersohor, sekaligus tokoh Aus yg terkenal. Kaumnya menggelar Usaid al Kamil (sempurna) kerna sangat cerdas dan berasal dari keluarga terhormat. Juga kerana menggabungkan dua keahlian sekaligus iaitu pedang dan pena. Selain dikenali sebagai Pahlawan dan pandai memanah, dia juga pandai membaca dan menulis.

Keputusan Usaid r.a. untuk memeluk Islam menjadi penyebab Sa’ad bin Mu’adz r.a. masuk Islam dan diikuti ramai lagi yg turut memeluk agama Islam. Semenjak Islamnya dua orang tokoh ini menjadi penyebab Islamnya majority suku kaum Aus sehingga kemudian Madinah layak menjadi tempat hijrah Rosulullah saw sekaligus benteng dan tonggak pemerintahan Islam.

Usaid bin Hudhair r.a. sangat menyukai Al Qur’an, sejak mendengarnya pertama kali dari bacaan Mus’ab  r.a. seperti seorang yg menyukai kekasihnya. Ketekunannya mempelajari Al Qur’an ibarat orang kehausan yang menemukan matair yg jernih di tengah hari yang sangat panas. Al Qur’an benar benar menjadi pusat kesibukan yg mengunci sebahagian besar waktunya. Sejak masuk Islam kegiatan utama Usaid r.a. ialah berjihad di jalan ALLAH atau menyibukkan dirinya dengan membaca Al Qur’an.


Usaid r.a. mempunyai suara yg merdu, pengucapannya yg jelas dan bacaan yg baik. Saat paling indah baginya untuk membaca Al Qur’an adalah ketika malam sunyi iaitu ketika mahu terlelap dalam keadaan dan suasana yg begitu tenang.

No comments:

Post a Comment